> > > Mozambic

 
Mozambic, ce poarta denumirea oficiala Republica Mozambic, este o tara situata in Africa de  sud-est.Se invecineaza cu Oceanul Indian la est, cu Tanzania la nord, Malawi si Zambia la nord-vest, Zimbabwe la vest, Swaziland si Africa de Sud la sud-vest.Capitala sa este orasul Maputo, cunoscut drept Lourenço Marques inainte de sfarsitul dominatiei coloniale.
Mozambic este bogata in resurse naturale.Economia tarii se bazeaza cu preponderenta pe agricultura, industrie(prelucrarea petrolului si aluminiului).Sectorul turistic a cunoscut de asemenea recent, o dezvoltare fara precedent.
Mozambic
 
Ø Capitala:Maputo;
Ø Limba oficiala:Portugheza;
Ø Suprafata:801.590 km²;
Ø Populatia:22.894.000 locuitori;
Ø Densitatea populatiei:28.7 locuitori/km²(potrivit estimarii din 2009)
Ø Moneda:Meticalul Mozambican.
 
1.Date generale:
Mozambic, ce poarta denumirea oficiala Republica Mozambic, este o tara situata in Africa de  sud-est.Se invecineaza cu Oceanul Indian la est, cu Tanzania la nord, Malawi si Zambia la nord-vest, Zimbabwe la vest, Swaziland si Africa de Sud la sud-vest.Capitala sa este orasul Maputo, cunoscut drept Lourenço Marques inainte de sfarsitul dominatiei coloniale.
Mozambic este bogata in resurse naturale.Economia tarii se bazeaza cu preponderenta pe agricultura, industrie(prelucrarea petrolului si aluminiului).Sectorul turistic a cunoscut de asemenea recent, o dezvoltare fara precedent.Africa de Sud este principalul partener comercial si investitor direct al Mozambic, urmat de Portugalia, Spania si Belgia.Incepand cu 2001, produsul intern brut mediu al tarii s-a numarat printre primele 10 din lume.
Singura limba oficiala in Mozambic este portugheza.Pentru mai mult de jumatate din populatie aceasta constituie a doua limba, in vreme ce un procent nesemnificativ o utilizeaza ca limba primara.Printre celelalte limbi intalnite frecvent mentionam:Swahili, Makhuwa si Sena.
Religia cea mai raspandita in Mozambic este crestinismul, urmata de Islamism  si curentele indigene.Mozambic este membra a Uniunii Africane, Comunitatii Tarilor vorbitoare de limba portugheza, Uniunii Latine, Organizatiei Cooperarii Islamice si Comunitatii sud-africane pentru Dezvoltare.
 
2.Organizare administrativa
 
Mozambic este impartit in 10 provincii(provincias).La randul lor, aceste provincii se sub-divid in 129 districte(distritos).In ultimul rand, districtele se impart in 405 posturi administrative(postos administrativos), care incorporeaza localitati.Incepand cu 1998 au fost create 43 de municipii.
 
3.Caracterizare geografica si climatic
 
Cu o suprafata de 801.537 km², Mozambic este al 35-lea cel mai intins stat din lume, fiind comparabil ca dimensiune cu Turcia.Tara este impartita de catre fluviul Zambezi in doua regiuni topografice.La nord de fluviul Zambezi, zona de coasta ingusta avanseaza catre inima uscatului, strabatuta de dealuri si platouri joase si catre vest, unde intalnim tinuturi montane aspre precum Niassa, Namuli,Shire, Angonia, Tete sau Makonde.La sud de fluviul Zambezi, zonele depresionare sunt mai largi,iar extremitatea sudica este brazdata de muntii Lembombo.
Mozambic este strabatut de 5 cursuri de apa principale, cel mai important fiind fluviul Zambezi si de altele de dimensiuni reduse.In partea nordica sunt situate 4 lacuri:Lacul Niassa, Chiuta, Cahora, Bassa si Shirwa.Printre cele mai importante orase mentionam:Maputo, Beira, Nampula, Tete, Quelimane, Chimoio, Pemba, Inhambane, Xai-Xai si Lichinga.
Mozambic se distinge printr-un climat tropical, cu doua sezoane, unul ploios ce tine din octombrie pana in martie(este perioada cand se manifesta ciclonul) si unul uscat, ce tine din aprilie pana in septembrie.Precipitatiile sunt abundente de-a lungul liniei de coasta, dar se diminueaza in partea nordica si sudica. Temperatura medie in Maputo este cuprinsa intre 13-24°C in iulie si intre 22-31°C in februarie.
 
 
3.Economia
Moneda oficiala a Mozambic este Noul Metical ce a inlocuit Vechiul Metical cu o rata de 100:1.Moneda anterioara va fi rascumparata integral de catre Banca National Mozambic pana la finele lui 2012.Dolarul American, Randul sud-african si euro sunt larg acceptate si utilizate in tranzactiile comerciale.Salariul minim este de 60 dolari/luna.In 2003, rata de crestere economica era de 7%.Guvernul Mozambican estimeaza o crestere economica, cu un ritm cuprins intre 7-10% pe an pentru urmatorii 5 ani, sub rezerva atragerii investitiilor straine,continuarii reformelor economice si relansarii agriculturii, proiectelor de infrastructura si a turismului.In 2012 s-au descoperit in subsolul Mozambic rezerve ample de gaze naturale, ce vor aduce venituri substantiale la economia nationala.
 
4.Demografie
 
Provinciile nord-centrale a Zambezia si Nampula formeaza impreuna 45% din totalul populatiei.Grupul etnic Macua este predominant in regiunile nordice;Sena si Shona sunt raspandite pe cuprinsul vaii fluviului Zambezi,iar Tsonga, in Mozambicul Sudic.Grupurile entice de tip Bantu, formeaza un procent considerabil din totalul populatiei:97.8%, urmati de Africani Albi(africani de descendenta portugheza), Euro-Africani(mostenire mixta Bantu si portugheza), Indieni(aprox. 45.000) si chinezi(intre 7.000-12.000).
 
5.Limba
 
Limba portugheza este limba oficiala, fiind frecvent utilizata de 50.3% din populatie.Pentru 39.7%, reprezentand populatia Africana indigena, constituie a doua limba, iar pentru 10.7%, limba primara.Populatia din zonele urbane foloseste portugheza ca limba primara.Arabii, chinezii si indienii vorbesc portugheza si hindi.Indienii din partea Portugheza a indiei comunica in dialectul creol, pe langa limba oficiala.
6.Religia
 
Crestinismul formeaza 56.1% din totalul populatiei, urmat de Islamism, 17.9%(este practicat in regiunile nordice;sunt formate de asemenea asociatii indo-pakistaneze si comunitati siite), curente animiste, 7.3%.18.7% din totalul populatiei nu impartaseste vreo credinta religioasa.
7.Arta
 
Printre instrumentele musicale utilizate in cultura mozambicana mentionam:tobele, confectionate din lemn si piei de animale si marimba, echivalentul Mozambican al xilofonului.Muzica specifica este foarte asemanatoare cu reggae-ul si calypso-ul vest-indian.Genuri musicale populare in Mozambic:marrabenta, fado, samba, bossa nova, kizomba.
8.Bucatarie traditionala
 
Uzul condimentelor si a sosurilor precum ceapa, usturoiul, coriandrul proaspat, ardeiulm vinul a fost introdus de catre portughezi, la fel ca si trestia de zahar, mazarea si cartoful.Mancaruri precum rissois(creveti), espetada(kebab), pudim(budinca) si inteiro con piri piri(pui intreg in sos piri-piri, o varietate de ardei iute), sunt toate de origine portugheza.
 
9.Sarbatori traditionale
 
Ø 1 Ianuarie:Anul Nou;
Ø 3 Februarie:Ziua Nationala a Eroilor;
Ø 7 Aprilie:Ziua Nationala a femeii;
Ø 1 Mai:Ziua Internationala a Muncitorilor;
Ø 25 Iunie:Ziua Independentei-proclamarea independentei fata de Portugalia in 1975.
Ø 7 Septembrie:Ziua Victoriei, semnarea acordurilor de la Lusaka in 1974;
Ø 25 Decembrie:Ziua Familiei+Craciunul.
Sortare dupa:
Confort:
Pret:
Momentan nu exista oferte introduse pentru aceasta categorie. Va rugam sa ne contactati prin e-mail sau telefon pentru o oferta mai completa.